Una nova enologia, dinàmica i receptiva, on el més important és el respecte de les vinyes i d'un mateix, basant-se en la naturalitat, l'observació del que t'envolta i la interpretació contextual del raïm i el paisatge per que, en el vi, el terreny mantingui la seva identitat i la varietat es pugui degustar com és: potenciant l'origen. Una enologia lliure i respectuosa amb l'entorn.

El projecte

Una zona vinícola privilegiada que és a punt de desaparèixer és la base d'aquest projecte. Aquesta crisi es converteix en una oportunitat per a un grup d’inversors que, a nivell personal, poden comprar unes hectàrees de vinyers amb certa edat sota un esquema de cooperativisme que jo defineixo com a "modern". Un esquema en què cadascú és propietari del seu vinyer i comparteix instal·lacions d'elaboració amb 25 altres propietaris.

Dins d'aquest món en constant moviment els enòlegs no ens salvem d'haver de reinventar-nos. Si a això li afegim un caràcter rebel, d'aprenentatge constant i no conformista, tenim com a resultat aquest Projecte, amb el qual em sento perfectament realitzat.

 

Vinyers

Els vinyers es troben al voltant dels 500 metres d'altura. Totes les parcel·les tenen perfecta orientació al sud, sud-oest. És una zona alta de suma tranquil·litat amb aires constants de tramuntana. Els sòls són granítics calcaris molt profunds. La majoria de les vinyes estan en plantació en got, sense espatllera. Fem els tractaments mínims o imprescindibles, segons ens va dient l'any. La pluviometria és la que hi ha, últimament força minsa, cosa que fa que no tinguem problemes greus de malalties encara. Per la zona, les plagues mes importants són les de la fauna salvatge, sobretot els porcs senglars. Es prova d'envoltar els vinyers amb filats electrificats però pel que sembla el raïm és massa gustós i els senglars estan disposats a  aguantar tranquil·lament la petita enrampada per tal de poder degustar el raïm. Fem una poda curta, per a mantenir-nos en una producció al voltant dels 3.000 kg/hectàrees. Busquem la màxima expressió en el raïm, per la qual cosa cada parcel·la és controlada constantment (refractòmetre de camp) i provada organolèpticament, per decidir el dia de la collita.

 

Varietat

- Garnatxa blanca . . . . 0,776 has
- Carinyena . . . . . . . . . . 1,829 has
- Garnatxa tinta . . . . . . 0,544 has
- Syrah . . . . . . . . . . . . . 0,390 has

 

Elaboració

Les instal·lacions són les de l'antiga Cooperativa, on compartim maquinària i espai amb altres elaboradores en un règim semblant al d'una Cooperativa. Es fan microvinificacions separades per a cada propietari, parcel·la i varietat. En general podem parlar de fermentacions delicades i fresques. El raïm es mou de la forma més gentil possible en tot el seu procés fins al derrapat. Fem una premaceració de 24 hores abans de la fermentació. Durant la fermentació, per als blancs no passem dels 16ºC i per als negres dels 28ºC.Mentre dura la fermentació es fan dos remuntats i/o un pigeage diaris. Els remuntats són, majoritàriament, amb aireació. Amb el tast diari decidim si convé o no algun remuntat més i el moment del descube.Una vegada descubada i premsada la pasta, deixem que acabi la fermentació per a passar, tot seguit, el vi a barriques de roure francès (preferiblement de segon any) per tal de fer la fermentació malolàctica i deixar-hi el vi un mínim de 12 mesos.

La producció total ronda les 12.000 ampolles. Depèn de l'any i de les condicions climatològiques. Aproximadament són:

- 1.000 ampolles de vi blanc de Garnatxa blanca.

- 1.000 ampolles de vi rosat de Syrah,

- 10.000 ampolles de vi negre; la majoria vi de barreja de: Carinyena 70%, Garnatxa negra 20% i Syrah 10%. Els anys que considerem òptims hi haurà vi de Carinyena 100%.

 

Productes

El cicle anual ha estat en general agradable, seguint amb la tònica general dels forts vents de tramuntana que buiden i airegen els vinyers. Per tercer any consecutiu hem seguit amb la reducció de pluja. Els tractaments han estat preventius a fi d'evitar qualsevol problema. Per tals motius considerem la collita de molt bona qualitat, completament sana i lleugerament curta.

 

CAPNEGRE blanc 2009: L'exercici va ser cautelós, es vinificà Garnatxa Blanca i Macabeu. El vinyer és situat a uns 450 metres d’altitud. La producció va ser de 1.500 kgs/ha. Es va collir el 8 de Setembre del 2009. Premsat sense derrapar i amb neu carbònica. Fermentació delicada i fresca. Després de la fermentació vam treballar el vi tres mesos amb les seves mares fines per a donar-li més untuositat en boca. El grau de maduració és alt, potser per al mercat massa alt, encara que ens vam decidir a embotellar-lo tal com és perquè el vi compleix perfectament i àmpliament les nostres expectatives. Per a mi, ha estat un petit homenatge al meu avi: sempre recordaré com ens va criticar aquells primers vins de fermentació controlada de finals dels anys seixanta, com a vins prims i sense cos.  Esperem que el gaudeixin.

 

CAPNEGRE rosé 2009: És un vinyer de Syrah amb una producció de 2.100 kgs/ha, situat a una altitud de 550 metres segons el nivell del mar. Es va collir el 17 de Setembre del 2009. Va ser derrapat i, després de 24 hores de maceració, passat a la premsa on va ser barrejat amb Cinsault, acabat de collir. La fermentació és igual que la del blanc. Després de la fermentació es va treballar tres mesos amb les seves mares fines. La idea de la barreja i del treball de les mares és donar-li al vi el màxim d‘untuositat en boca, per evitar en la mesura que sigui possible els gustos amargants de la syrah i donar-li un color viu. Esperem que sigui del seu gust i el gaudeixin.

 

La imatge

EL NOM DE: CAPNEGRE

Ens inspirem en el nom d'una parcel·la dels vinyers que integren el projecte de Feulluns.

TEXT DE LA CONTRA ETIQUETA:
DAVANT DE L'OPORTUNITAT DE RECUPERAR UNES VINYES QUE HAVIEN DE SER ARRENCADES, ENS AJUNTEM TRES AMANTS DEL VI DE TRES PAÏSOS DIFERENTS PER TAL D'EVITAR-HO. COMPREM 3,5 H DE VINYERS GAIREBÉ CENTENARIS. FAREM TRES VINS: UN BLANC, UN ROSAT I UN NEGRE. ELS ANYS EXCEPCIONALS FAREM UN QUART VI: UN NEGRE MÉS COMPLEX I POTENT. SÒLS GRANÍTICS CALCARIS PROFUNDS AMB PERFECTE ORIENTACIÓ SUD, SITUATS A LA COMUNA DE FEULLUNS, FRONTERA DE LA CATALUNYA NORD, AMB VISTES PRIVILEGIADES DE LA MAR MEDITERRÀNIA I DEL CANIGÓ, AL ROUSSILLON. ENTRE ELS 250 i 570 METRES D'ALTITUD.

Dins del projecte, en què es parla de respecte i de recuperació de la zona vitivinícola, hem volgut incloure la llengua Occitana (en el text de la contra etiqueta). La identitat d'un poble es troba en els seus costums i la seva llengua. Aprenguem d'altres cultures i d'altres zones. El món té una riquesa incommensurable que val la pena viure. No invasió, no conquesta, si compartir experiències per créixer.

 

 

 

La distribució

 

Girona: www.vinsestela.com

 

Espanya: www.adhocq.com

 

 

 

 

 

DESCÀRREGUES


 

Descàrregues d'imatges en alta ressolució:

Cap Negre BLANC

Cap Negre NEGRE

Cap Negre ROSAT

 

Descàrregues de fitxes tècniques de cata:

Cap Negre BLANC 2009 _CASTELLANO

Cap Negre ROSAT 2009 _CASTELLANO


 

 

 

 

 

 

 

 

El projecte

Una zona vinícola privilegiada que és a punt de desaparèixer és la base d'aquest projecte. Aquesta crisi es converteix en una oportunitat per a un grup d’inversors que, a nivell personal, poden comprar unes hectàrees de vinyers amb certa edat sota un esquema de cooperativisme que jo defineixo com a "modern". Un esquema en què cadascú és propietari del seu vinyer i comparteix instal·lacions d'elaboració amb 25 altres propietaris.

Dins d'aquest món en constant moviment els enòlegs no ens salvem d'haver de reinventar-nos. Si a això li afegim un caràcter rebel, d'aprenentatge constant i no conformista, tenim com a resultat aquest Projecte, amb el qual em sento perfectament realitzat.

 

VinyersEls vinyers es troben al voltant dels 500 metres d'altura. Totes les parcel·les tenen perfecta orientació al sud, sud-oest. És una zona alta de suma tranquil·litat amb aires constants de tramuntana. Els sòls són granítics calcaris molt profunds. La majoria de les vinyes estan en plantació en got, sense espatllera. Fem els tractaments mínims o imprescindibles, segons ens va dient l'any. La pluviometria és la que hi ha, últimament força minsa, cosa que fa que no tinguem problemes greus de malalties encara. Per la zona, les plagues mes importants són les de la fauna salvatge, sobretot els porcs senglars. Es prova d'envoltar els vinyers amb filats electrificats però pel que sembla el raïm és massa gustós i els senglars estan disposats a  aguantar tranquil·lament la petita enrampada per tal de poder degustar el raïm. Fem una poda curta, per a mantenir-nos en una producció al voltant dels 3.000 kg/hectàrees. Busquem la màxima expressió en el raïm, per la qual cosa cada parcel·la és controlada constantment (refractòmetre de camp) i provada organolèpticament, per decidir el dia de la collita.

 

Varietat

- Garnatxa blanca . . . . 0,776 has
- Carinyena . . . . . . . . . . 1,829 has
- Garnatxa tinta . . . . . . 0,544 has
- Syrah . . . . . . . . . . . . . 0,390 has

 

Elaboració

Les instal·lacions són les de l'antiga Cooperativa, on compartim maquinària i espai amb altres elaboradores en un règim semblant al d'una Cooperativa. 

Es fan microvinificacions separades per a cada propietari, parcel·la i varietat. En general podem parlar de fermentacions delicades i fresques. El raïm es mou de la forma més delicada possible en tot el seu procés fins al derrapat. Fem una premaceració de 24 hores abans de la fermentació. Durant la fermentació per als blancs no passem dels 16ºC i per als negres dels 28ºC.Durant la fermentació es fan dos remuntats i/o un pigeage diaris. Els remuntats són, majoritariament, amb aireació. Amb la cata diària decidim si convé o no algun remuntat més i el moment del descube. 

Una vegada descubada i premsada la pasta, deixem que acabi la fermentació per a passar tot seguit el vi a barriques de roure francés (preferiblement de segon any) per tal de fer la fermentació malolàctica i deixar-hi el vi un mínim de 12 mesos.


La producció total rondarà les 12.000 ampolles. Dependrà de l'any i de les condicions climatològiques. Aproximadament seran:

- 1.000 ampolles de vi blanc de Garnatxa blanca,.

- 1.000 ampolles de vi rosat de Syrah,


- 10.000 ampolles de vi negre, la majoria serà vi de barreja de: Cariñena 70%, Garnatxa negra 20% i Syrah 10%. Els anys que considerem òptims hi haurà vi de Carinyena 100%.
 

Productes

El cicle anual ha estat en general agradable, seguint amb la tònica general dels forts vents de tramuntana que buiden i airegen les vinyes. Per tercer any consecutiu hem seguit amb la reducció de pluja. Els tractaments han estat preventius a fi d'evitar qualsevol problema. Per tals motius considerem la collita de molt bona qualitat, completament sana i lleugerament curta.CAPNEGRE blanc 2009: L'exercici va ser cautelós, es vinificà Garnatxa Blanca i Macabeo. La vinya està situada a uns 450 mts metres d'altitute La producció és de 1.500 kgs/ha. Es cull el 8 de Setembre del 2009. Premsat sense derrapar i amb neu carbònica. Fermentació delicada i fresca. Després de la fermentació treballem el vi tres mesos amb les seves mares fines per a donar-li més untuositat en boca. El grau de maduració és alt, potser per al mercat massa alt, encara que ens decidim a embotellar-lo com és perquè el vi compleix perfectament i àmpliament les nostres expectatives. Per a mi, ha estat un petit homenatge al meu avi: sempre recordaré com ens va criticar aquells primers vins de fermentació controlada de finals dels anys seixanta, com a vins prims i sense cos.  Esperem que el gaudeixin.CAPNEGRE rosé 2009: És un vinyer de Syrah amb una producció de 2.100 kgs/ha, situat a una altura de 550 metres segons el nivell del mar. Es cull el 17 de Setembre del 2009. Es derrapa i després de 24 hores de maceració el passem a la premsa on el barregem amb Cinsault, acabat de collir. La fermentació és igual que la del blanc. Després de la fermentació es va treballar tres mesos amb les seves mares fines. La idea de la barreja i del treball de les mares és donar-li al vi el màxim d‘untuositat en boca, per evitar en la mesura que sigui possible els gustos amargants de la syrah i donar-li un color viu. Esperem que sigui del seu gust i el gaudeixin.
 

La imatge

EL NOM DE: CAPNEGRE
Ens inspirem en el nom d'una parcel·la dels vinyers que integren el projecte de Feulluns.

TEXT DE LA CONTRAETIQUETA:
DAVANT DE L'OPORTUNITAT DE RECUPERAR UNES VINYES QUE HAVIEN DE SER ARRENCADES, ENS AJUNTEM TRES AMANTS DEL VI DE TRES PAÏSOS PER TAL D'EVITAR-HO. COMPREM 3,5 H DE VINYES GAIREBÉ CENTENÀRIES. FAREM TRES VINS: UN BLANC, UN ROSAT I UN NEGRE. ELS ANYS EXCEPCIONALS FAREM UN QUART VI: UN NEGRE MÉS COMPLEX I POTENT. SÒLS GRANÍTICS CALCARIS PROFUNDS AMB PERFECTE ORIENTACIÓ SUD, SITUATS A LA COMUNA DE FEULLUNS, FRONTERA DE LA CATALUNYA NORD, AMB VISTES PRIVILEGIADES DE LA MAR MEDITERRÀNIA I DEL CANIGÓ, AL ROUSSILLON. ENTRE ELS 250 i 570 METRES D'ALTITUT.

Dins del projecte, on vam parlar de respecte i de recuperació de la zona vitivinícola, hem volgut incloure la llengua Occitana en el text de la contraetiqueta. La identitat d'un poble es troba en els seus costums i la seva llengua. Aprenguem d'altres cultures i d'altres zones. El món té una riquesa inconmensurable que val la pena viure. No invasió, no conquesta, si compartir experiències per créixer.


 


el centre