Viñedos Azteca presenta «Dos Viñedos», un vi que neix de la unió de dos móns: França i Mèxic.

El projecte

Viñedos Azteca presenta el seu nou projecte, un vi que neix de la barreja de dos móns: un vi elaborat a Feilluns (Roussillon), França, juntament amb un altre elaborat a Ezequiel Montes (Querétaro), Mèxic. Barreja de vi francès (Carignan, Grenache i Syrah) amb vi mexicà (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc). És així com Viñedos Azteca vol compartir un somni fet realitat.

 

Origen d'un somni

 

El principi d'aquest somni té el seu origen en una zona vinícola privilegiada, localitzada al sud de França, que està en vies de desaparèixer. La crisi econòmica actual es converteix en una oportunitat per a un grup de 25 inversors que, de manera personal, adquireixen unes hectàrees d'aquests vinyers sota un esquema de cooperativisme modern: cadascú és amo del seu vinyer i es comparteixen les instal·lacions d'elaboració de vi entre tots els socis.
És així com els propietaris de Viñedos Azteca inverteixen a França, per crear el projecte «Vinícola Catalana Mexicana» (VinCatMex) llançant al mercat el primer vi «Cap Negre». 

 

 

Consideracions enològiques

 

Josep Anton Llaquet, «Llaquis» (www.llaquis.com), enòleg de Viñedos Azteca i creador dels vins «Pretexto» (Mèxic) i «Cap Negre» (França), decideix portar més enllà el projecte de «Pretexto», amb el qual va començar a trencar motlles i crear noves experiències enològiques, i s'arrisca a fer un pas més, barrejant els vins francesos i mexicans i aconseguint així, a través de la barreja, dos móns, dues experiències, dues vivències, tenint com a filosofia una enologia respectuosa:«Si ho practiquem en dos països, per què no podem ajuntar el producte obtingut en ambdós continents per experimentar, conèixer i gaudir?», pregunta Llaquis amb orgull. 

 

 

Ubicació a França i Mèxic

 

Els francesos: la població de Feulluns, es troba al nord-oest del Rosselló, al cor de les Fenoulledas. Els vinyers es troben al voltant dels 500 metres d'altitud. Totes les parcel·les tenen perfecta orientació sud, en una zona alta de suma tranquil·litat, amb aires constants de tramuntana. Els sòls són granítics calcaris, molt profunds.
Els mexicans: el celler dels Azteca es troba situada a la zona central de Mèxic, al municipi d'Ezequiel Montes, Querétaro, al nord-oest de la capital mexicana. Els vinyers amb els quals assortim el nostre vi estan situats a Querétaro, Dolores Hidalgo i Aguascalientes. 

 

 

Vinyes

 

Els vinyers francesos estan en plantació en got i els mexicans estan en espatllera; la nostra base conceptual és la mateixa en ambdues parts del món. Es fan els mínims i imprescindibles tractaments en les vinyes, segons ens ho sol·liciti la climatologia de l'any. En el cas de França, la pluviometria és cada vegada menor i no hi ha problemes greus de malalties, encara que es duen a terme tractaments preventius bàsics. Fem una poda curta, per mantenir-nos en una producció de 3/4.000 kg/ha aproximadament. Busquem la màxima expressió en el raïm, per la qual cosa cada parcel·la és controlada (refractómetre de camp) i provada organolépticament, per decidir el dia de la collita.
A França, les plagues mes importants són les de la fauna salvatge, sobretot els senglars. S'intenta envoltar els vinyers amb filats electrificats, però sembla que el raïm és massa gustós i els senglars poden aguantar tranquil·lament la petita enrampada provocada pels filats. 

 

 

Elaboració

 

L'elaboració és la mateixa en ambdues parts del món. Així, es fan microvinificacions separades per a cada parcel·la i varietat. En general, podem parlar de fermentacions delicades i fresques. El raïm és tracta el més sencer possible en tot el procés, fins a i després del derrapat. Fem una premaceració de 24 hores abans de la fermentació, amb maceració i control de temperatura. Per a la fermentació dels nostres negres, no es sobrepassen els 28ºC. S'inoculen llevats per assegurar-nos la bona fi d'aquest procés.
Durant la fermentació es fan diàriament dos remuntats i un pigeage. Els remuntats són amb aireació. Amb el tast diari decidim si convé o no algun remuntat més i es decideix també el moment del descube.
Una vegada descubat i premsada la pasta, deixem que acabi la fermentació del vi per passar-lo a barriques de roure francès de segon ús. En el cas de Mèxic les barriques són de roure americà, francès i húngar.
La fermentació maloláctica es realitza a la barrica. El vi romandrà un petit període de temps a la barrica abans de ser embotellat: el mínim necessari en fusta (aproximadament uns quatre mesos a França i uns vuit mesos a Mèxic) per tal que els vins no perdin la seva fructositat i caràcter.
La producció total ronda les 6.000 ampolles; dependrà de l'any i de les condicions climatològiques. En el “coupage” per país, sempre es respecta un percentatge màxim del 60% i un mínim del 40%. Per la collita 2009 és un 55% França i 45% Mèxic.
Utilitzem les següents varietats, depenent de l'anyada:
A Mèxic: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Tempranillo i Syrah.
A França: Carinyena, Garnatxa i Syrah. 

 

 

Producte

 

A França, el cicle anual ha estat en general agradable, seguint amb la tònica de forts vents de tramuntana que buiden i airegen els vinyers periòdicament. Per tercer any consecutiu hem seguit amb la reducció de pluja. Els tractaments han estat preventius per evitar qualsevol problema.
A Mèxic, com ja és característic, hem tingut veremes irregulars a les diferents zones vitícoles. La collita va ser bona, completament sana i lleugerament curta. 

 

 

Disseny

 

El nom de «Dos Viñedos»
Ens inspirem en el més simple del projecte, la realitat. 

 

Text de la contra etiqueta
Dins d'aquest projecte vitivinícola internacional volem que se senti el respecte per la terra i pels pobles; volem que es respiri el que el raïm ha estat acumulant durant la seva maduració en els nostres vins, perquè creiem que el vi és una ressenya cultural important per al creixement i consolidació dels pobles.
La identitat d'un poble es troba en els seus costums i la seva llengua. Aprenguem i coneguem altres cultures i altres zones. El món té una riquesa incommensurable que val la pena viure i conèixer. No invasió, no conquesta, si compartir experiències per créixer. 

 

Imatge de la càpsula i el tap
Hem intentat representar els dos vinyers, un modern i actual (Mèxic) plantat en espatllera i un altre vell (França) plantat en got. Enmig dels dos, un signe de suma representat per la creu d'Occitània, cultura mare de la zona del Rosselló a França. 

 

Imatge de l'etiqueta
La imatge del món a les mans és obra de Rodolfo Taboada el Palomar, dissenyador gràfic mexicà, llicenciat a la Universitat Iberoamericana. Després de treballar un any a Publicis, va guanyar una beca per estudiar a l'Acadèmia de Belles arts de Cracòvia, a Polònia, on va desenvolupar més a fons el seu interès per la il·lustració, el cartell i l'animació. Tot i que la creativitat és una constant en el treball del dissenyador, Rodolfo està convençut que qualsevol treball d'il·lustració o disseny ha de ser precís a l'hora de comunicar el missatge. La il·lustració per a aquest projecte busca expressar clarament l'origen d'aquest vi tan especial, fet amb el millor de dos continents i presentar delicadament aquest món amb dues mans treballadores. 

 

  

  DESCÀRREGUES  

 

Descàrrega d'imatge en alta ressolució:

DOS VIÑEDOS

 

Descàrrega de fitxa tècnica de cata:

Dos Viñedos _ CASTELLANO


el centre